Ook konijnen hebben regelmatig een vachtverzorging nodig. De kortharige konijnen kunnen dit gebruiken wanneer ze niet alleen door de grote ruiperiode geraken. De langharige konijnen hebben
regelmatig een verzorgingsbeurt nodig.
 

 

 

Voordelen van trimmen:

 

·Tijdens de ruiperiode kan het konijn spijsverteringsproblemen krijgen omdat ze de grote hoeveelheden haar niet verteerd krijgen. Dit zie je als de keutels een soort van ketting wordt met haar ertussen. Dan is het belangrijk om het spijsverteringsstelsel op gang te houden. 2 keer op het jaar gaan de konijnen door een grote ruiperiode, tijdens de 2 tussenseizoenen hebben ze een kleine ruiperiode.

 
· Klitten zijn onaangenaam voor een konijn, want dit trekt aan de huid. Parasieten kunnen zich ook gaan nestelen in de klitten. Tijdens het trimmen worden deze klitten verwijderd.
 
·In de zomer zijn plakpoepen aantrekkelijk voor de vleesvlieg, die verantwoordelijk is voor maden. Tijdens het trimmen kan de poep kort geknipt worden, waardoor de kans op maden kleiner wordt. Hierdoor kan het konijn ook makkelijker aan zijn blindedarmkeutels die essenstiel zijn voor zijn spijsvertering.
 
· Haar dat in de ogen blijft hangen, kan de ogen gaan irriteren waardoor er een oogontsteking ontstaat. De haren rond de ogen worden ook weggeknipt.
 
· Door het trimmen kan de huid beter gaan ademen en daardoor geraakt het konijn ook minder vlug verhit.
 
·     Nagels worden ook geknipt en oogjes en oortjes worden ook gecontroleerd.
 

 Wanneer:

 
·       Een langharig konijn zoals een Teddykonijn moet eigenlijk om de 8 weken naar het trimsalon en

moet wekelijks door de eigenaar geborsteld worden.

 
·       Een middellangharig konijn zou om de 3 maanden langs het trimsalon moeten komen en moet wekelijks

door de eigenaar op klitten gecontroleerd moeten worden.

 
·       Een kortharig konijn kan deugd hebben van een trimbeurt in de ruiperiode. De 2 grote ruiperiodes

gebeuren bij wisseling van zomervacht naar wintervacht en andersom.

 

Om het konijntje van het ongemak te verhelpen wordt het konijntje gekamd en geborsteld, losse haren worden geplukt en klitten worden verwijderd.

 

Bij Angora-konijnen wordt eventueel de vacht geknipt tot een lengte van ongeveer 2 1/2 cm. Maar natuurlijk alleen als dat de wens is van de eigenaar.

 

Als het een vacht met problemen is, komt zonodig de tondeuse er aan te pas. Maar dat moet natuurlijk bij voorkeur voorkomen worden. Soms is het nuttig om delen te scheren rond het achterste, met name bij dieren die veel last van diarree of incontinentie hebben. Niet zelden worden konijnen met maagdarmproblemen namelijk geplaagd door maden.

 

Het is ook mogelijk om naar ons te komen, om het konijn, te laten trimmen. Wij zijn gelegen in Pulderbos (Zandhoven). Dan komt de prijs van het trimmen van het langharig konijn op 40 euro, voor de volledige behandeling. U kan ook enkel voor een plakpoep komen. Dan komt het op 20 euro. Bij een plakpoep
is het belangrijk om vlug te reageren. Door een plakpoep kan een konijn niet aan zijn blindedarmkeutels, die hij nodig heeft om zijn spijsverteringsstelsel op gang te houden. Nagels knippen komt op 10 euro. Het borstelen van een kortharig konijn komt op
20 euro.